Izvještaj iz Nashvillea 4. dio – gitarske trgovine

Ako ste mislili da su dosadašnji članci bili previše orijentirani na gitariste tek ste sad nagrabusili. Ovo je izvještaj s mojeg pohoda na nešvilske trgovine pisan za braću gitariste. Obišao sam većinu gitarskih trgovina a namjerno sam izostavio trgovine vintage opremom (npr Gruhn) jer me to ne zanima i ne uklapa mi se u vrijednosni sustav (čitaj: čak i da imam para na bacanje nikada ne bih kupio gitaru za 30.000 dolara samo zato jer ju je žuljao neki čiča iz poznatog benda). 

Veće trgovine glazbenom opremom u Nashvilleu razmještene su u krugu cca 30 kilometara oko Nashvillea, u zoni autoputa/obilaznice i obično su smještene u grupi drugih prodajnih objekata i objekata brze prehrane. Oni takve nakupine zovu “shopping mall”, što se razlikuje od našeg poimanja tog izraza; mi obično očekujemo jednu veliku zgradu s puno dućana i zajedničkim food courtom i hodnicima. Takvih šoping centara je uvjerljivo najmanje u Americi.

World Music Nashville

Zastupnik tvrtke Mesa Engineering za Tennessee mi je bio prvi na listi interesa jer su mi Mesa Boogie omiljena pojačala. Nažalost nemam fotku jer me fotkao neki istetovirani metalac koji mi je uspio ispričati sve o svojoj kolekciji heavy pojačala (i usput se žestoko preseravati), ali bikeša nije uspio sejvati tri fotke mene kako se preseravam s Tom Anderson Atom gitarom. Trgovina je očekivano velika, imaju studio, prostor za svirke, prostorije za poduku ali odmah na početku razočaranje: nemaju Mesa Flux Drive pedalu koja me najviše zanimala  (prodaje se kao halva) a pedalu Mesa Flux Five (s dvostrukom funkcionalnošću) još nije Mesa počela slati distributerima… Ok, ajmo na pojačala.

Probao sam sve od Mese što me zanimalo: Mesa Mark V, Trans Atlantic i Royal Atlantic. Bez većih iznenađenja, Mark V je za mene idealno pojačalo – cijeli raspon clean-breakup-overdrive-žestica-ispadajuplombe zvukova je unutra, uz bezbroj varijanti (pojačalo snage od 5 do 100w), reverb, EQ, boost i to sve raspoloživo putem footswitcha (stopalnog prekidača?). Mrzim razliku u cijeni. U Americi to divno pojačalo možeš dobiti za 2600 doloresa a u Europi to zadovoljstvo košta 3070 ojra. Trans Atlantic je vrlo zanimljivo pojačalce s hrpom clean i break-up opcija na oba kanala, ali ne znam kako bih to iskoristio uživo. Royal Atlantic je pak opasna dvokanalna zvijer – jako mi se sviđa, ali ipak ne toliko kao Mark V.

Gitare – bilo je puno zanimljivih primjeraka kao što je prekrasni plavi Tom Anderson Atom (prekrasno izgleda ali nije ništa posebno), jeftini Charveli s flojdovima i humbuckerima, Fenderi (upravo ih prestaju prodavati jer ih Fender ucjenjuje), razočaravajući G&L-ovi, hrpe pedala, razne zanimljive marke pojačala… Većinu nisam niti stigao pogledati. Nisam išao u sobu s akustarama (svaka trgovina ima zasebnu sobu), niti sam razgledavao bubnjeve, klavijature, razglase.

Sam Ash

Ogromna trgovina s velikim izborom opreme. Kad su skužili da sam stranac i da me zanimaju skupi Gibsoni, uveli su me u sobu s finim pojačalima (fantastični 65 Amps!) i svim novim i starim Les Paulovima. Isprobao sam hrpu gitara, usput ćakulajući s dvojicom starijih likova u odijelima koji bezveze sviraju ali zato to nadoknađuju filozofiranjem i debelim novčanikom. Na kraju nisam znao za koji bih se Les Paul model odlučio – velike su razlike u profilu vrata, pickupovlju, a onaj novi 2014 Classic model (s boostom) koji me privukao je u ovoj trgovini bio užasno loše setupiran. Skužio sam da mi nikako ne paše ako su prenisko žice na Les Paulu jer je ton pretanak. Prodavač koji se brinuo o nama u odjelu-za-ljude-u-odijelima je navodno neka faca iz nekog poznatog benda, tak mi bar kažu ovi likovi u odijelima.

Soba s finom opremom za finu gospodu, jelte. Gibson Les Paul, 65 Amps

Soba s finom opremom za finu gospodu, jelte. Gibson Les Paul, 65 Amps

Bokec! Obrati pozornost na PRS faded blue jean u vitrini. :)

Bokec! Obrati pozornost na PRS faded blue jean u vitrini. 🙂

Btw, nisam vidio skoro niti jednog afro-američanina – a iz komentara gospode koja su razgledavala skupe gitare, kad smo pričali o bluesu, pozvali su me na jam session u neki blues klub ali su mi jasno dali do znanja da smo “mi” bijelci, a “oni” su isključivo afro-amerikanci i ne smijemo ih zvati crncima. Poprilično razočaravajuć prvi susret u kojem je bilo eksplicitno jasno da postoji nepremostivi rasni jaz.

Napokon sam si kupio E-BowSnark SN-2 clip-on tuner (u metalik crvenoj boji da mi ide uz metalik crvenu gitaru), Lock-it crveni remen za (naravno – crvenu) gitaru i trzalice; sve te sitnice su značajno jeftinije nego kod nas i ne moram plaćati ni dostavu. 🙂

Guitar Center

Najveći brick-and-mortar lanac glazbenih trgovina u Americi. U okolici Nashvillea Imaju samostalni ogromni objekt, u kojem se nalazi sve vezano za glazbenu opremu, u velikim količinama i zastupstvom za sve velike brendove i puno rabljene opreme.

Skužio sam color pop opciju u Nokia Creative Studio appu. :)

Skužio sam color pop opciju u Nokia Creative Studio appu. 🙂

Od Gibsona drže sve živo, uz posebnu sobu za skupe gitare i još posebniju sobu za Platinum gitare, u koju nisam imao volje niti ulaziti a tu sobu niti nema ulaska bez pratnje. Evo odabrani primjerci Gibson Les Paulovlja:

Uvijek sam preferirao plavuše.

Uvijek sam preferirao plavuše.

Ako niste znali, Gibson Les Paulovi se izrađuju u nešvilskoj tvornici.

Ako niste znali, Gibson Les Paulovi se izrađuju u nešvilskoj tvornici.

Za promjenu, malo Les Paulovlja...

Za promjenu, malo Les Paulovlja…

I tak...

I tak…

Sumnjam da bih dobio popust s iskaznicom UHDDR.

Sumnjam da bih dobio popust s iskaznicom UHDDR.

Soba s rabljenom opremom je bila pozitivno iznenađenje. Za početak – opet me razočarao još jedan G&L Asat (a stvarno sam imao pik na te gitare i nadao se pozitivnom iznenađenju), oduševilo me Bogner Alchemist pojačalo (rabljeno za 550 $) i Carvin verzija Les Paula – kvalitetna izrada i set-up, lijepo drvo, super svirljiva, s jako zanimljivim birds-eye maple vratom bez laka i super cijenom: 800 $. Definitivno best buy. Alchemistova dva kanala su nevjerovatno “rastezljiva” i prilagodljiva, super reagiraju na promjenu dinamike i stišavanje volume pota a drive kanal je impresivan i vrlo “ispoliran”. Bojim se da bi se mogao izgubiti u bendovskoj svirci jer nema onu sirovost kao što imaju Mesa pojačala, ali ovako na samo, još i uz pomoć ugrađenog delaya i reverba, zvuči jako dobro.

Ooožeži!

Ooožeži!

Bogner Alchemist - ugodno iznenađenje.

Bogner Alchemist – ugodno iznenađenje.

Carvin CS Les Paul - puno gitare za malo novaca. Best Buy.

Carvin CS Les Paul – puno gitare za malo novaca. Best Buy.

Bilo je još dobrih dilova za rabljenu opremu – naletio sam na CAE overdrive/boost za jeftine pare ali mi se nije svidjelo kako zvuči – previše midlasto; moj Xotic BB Plus ga pojede za doručak.

Corner Shop Nashville

Manja trgovina u kojoj sam pronašao idealnu gitaru. Čim sam ušao, nešto me privuklo neobičnom, izraubanom butterscotch telecasteru. Radi se o LsL T-bone modelu Rosalina.

LsL T-Bone Rosalina. To je to.

LsL T-Bone Rosalina. To je to.

Nikada prije mi gitara iz trgovine nije toliko odgovarala po filingu kad sam je uzeo u ruke, a ja baš nikada nisam volio telecaster modele… Možda mi se toliko svidjela jer je vrlo lagana – ispod dvije kile; tijelo je izrađeno od pine drveta; jelovina pretpostavljam. Gitara je obrađena u laganom izlizanom finišu, ali to stvarno izgleda kao da ju je netko s ljubavlju svirao trideset godina, a ne onako industrijski ogulio brusnim papirom. Cijena 2300 dolara; što je u rangu svih onih Les Paulova koje sam probavao… Evo joj familije:

LsL - dobra neka familija.

LsL – dobra neka familija.

LsL stratovi i telecasteri. Svi dobri, ali T-Bone Rosalina najbolja.

LsL stratovi i telecasteri. Svi dobri, ali T-Bone Rosalina najbolja.

U trgovini imaju svega, uz posebno zanimljiva PRS, Budda i Carr pojačala. I opet – veliko razočaranje u G&L gitare, ovaj put hollow body Comanchee model. Jako mi se svidjelo PRS pojačalo (super clean) i nekoliko Carr modela (tko bi sad to sve pamtio).

Imaju pokoju gitaru na zidu...

Imaju pokoju gitaru na zidu…

... jedino je problem...

… jedino je problem…

... što imaju puno zidova. :)

… što imaju puno zidova. 🙂

Ove nisam ni pipnuo, časna riječ!

Ove nisam ni pipnuo, časna riječ!

Niti ove nisam stigao dirati.

Niti ove nisam stigao dirati.

Dobra hrpica.

Dobra hrpica.

Još jedna fina hrpica. PRS pojačalo = supač!

Još jedna fina hrpica. PRS pojačalo = supač!

Može.

Može.

E po ovom Carru sam prangijao do mile volje.

E po ovom Carru sam prangijao do mile volje.

Ima još tih automobila.

Ima još tih automobila.

Trista čuda...

Trista čuda…

Rock Block Guitars

Mala trgovina s odličnim izborom posebne opreme; s minimumom velikih brendova. Probao sam Duesenberg gitare (not my cup of tea), Reverend (bezveze), custom shop Fendere a prava atrakcija su im pojačala. Napokon sam imao prilike probati skoro sve Dr Z modele, Two Rock, Matchless i još neke njihove lokalne butik ručne radove. Uglavnom – clean tone guitar heaven. Skužio sam da Two Rock pojačala imaju stvarno vrlo taman ton (think John Mayer), uz odličan reverb. Matchless je na suprotnom kraju spektra – puno sočnih visokih frekvi. A Dr Z – idealni clean-lagano-u-breakup ton. Mljac!

Clean Guitar Tone Heaven.

Clean Guitar Tone Heaven.

Memphis Gibson Factory Tour

Teško me bilo otrgnuti iz Nashvillea jer je svaku noć obilje sjajnih bendova i izvođača, ali jedan dan sam sjeo u auto i skoknuo do Memphisa, udaljenog oko 350 km. U Memphisu se proizvode Gibson ES modeli – polušuplje ili šuplje električne gitare. Obilazak traje 45 minuta, zabranjeno je fotografiranje a obavezno nošenje zaštitnih naočala. Zanimljivo je bilo vidjeti i pomirišati cijeli proces izrade gitare – sve što je moguće je polu-automatizirano. Drvo režu CNC strojevi uz nadgledanje čovjeka, ali jako je puno majstorskog rada uključeno u svakoj etapi – posebno se to odnosi na sve kozmetičke detalje (binding, bojanje, lakiranje, uklanjanje viška boje, poliranje, set-up). Prosječno je potrebno 3 tjedna za izradu gitare a dnevno proizvode cca 60 gitara.

Odmah iza ugla je glasovita Beale ulica.

Odmah iza ugla je glasovita Beale ulica.

 

*sve fotke snimljene i obrađene Nokijom Lumia 1020.
Facebooktwittermail